UNATOČ MANJIM PRIHODIMA: Povećana ulaganja u svjetlovodnu infrastrukturu | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

UNATOČ MANJIM PRIHODIMA: Povećana ulaganja u svjetlovodnu infrastrukturu

Autor Krunoslav Ćosić

Svjetlovodna odnosno optička infrastruktura u četvrtom tromjesečju 2020. bilježi rast ulaganja od 13,3 posto

  Izvor: Pixabay

Prema podacima HAKOM-a, u zadnjem je tromjesečju prošle godine internetski promet rastao 51,5 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine i značajno više smo razgovarali, no ukupni prihod na tržištu elektroničkih komunikacija ipak je smanjen za 3,3 posto.

Osnovne i srednje škole te institucije za visoko obrazovanje nastavu su djelomično izvodile putem interneta te su mnoga poduzeća u Hrvatskoj nastavila s radom od kuće. S obzirom na situaciju, podatkovni promet, kao i broj minuta u pokretnoj i nepokretnoj telefonskoj mreži, očekivano je rastao u odnosu na isto razdoblje u 2019. U četvrtom tromjesečju 2020. podatkovni promet dosegnuo je ukupno 613 PB. To je porast od 51,5 posto u odnosu na razdoblje prije godinu dana.

Utjecaj mjera socijalnog distanciranja vidljiv je i u broju odlaznih minuta u pokretnoj mreži, koji je rastao 26,3 posto u odnosu na kraj 2019. Također, zbog manje međunarodnih putovanja smanjene su roaming minute hrvatskih korisnika za 8,6 posto, a trajanje poziva stranaca u hrvatskim mobilnim mrežama 21 posto.

U 2020. ukupni prihod na tržištu elektroničkih komunikacija smanjen je 3,3 posto u usporedbi s 2019. Rast prihoda na tržištu širokopojasnog pristupa internetu od 3,2 posto i tržištu naplatne televizije od 3 posto ipak nisu uspjeli nadomjestiti smanjenje prihoda od telefonskih usluga u nepokretnoj i pokretnoj mreži od 10,7 posto.

U nepokretnoj mreži najveći rast i dalje bilježi broj širokopojasnih priključaka vrlo velikih brzina. Krajem 2020. 16 posto korisnika ostvaruje pristup internetu s brzinama većim od 100 Mbit/s, a rast generiraju priključci putem svjetlovodne pristupne infrastrukture kojih je oko 11 posto.

Brzine preko 30 Mbit/s ima oko 42 posto korisnika u nepokretnoj mreži. Ukupan broj korisnika paketa usluga raste u svim kategorijama paketa: 2D, 3D i 4D. Većina kućanstava ima ugovorenu neku od usluga naplatne televizije, odnosno njih gotovo 58 posto.