NAOČALE KAO IZ ZNANSTVENE FANTASTIKE Rješenje za osobe koje ne vide dobro | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

NAOČALE KAO IZ ZNANSTVENE FANTASTIKE Rješenje za osobe koje ne vide dobro

Autor Igor Martić

Osmišljene su kako bi osobama s oštećenjima vida pomogle poboljšati njihov pogled na svijet

 Nendo Vixion (8) Izvor: Nendo / Ferrari / Profimedia

Postoje milijuni ljudi širom svijeta koji pate od slabovidnosti. Bore se s problemima poput izbjegavanja padova i prometnih nesreća kao i s nedostacima vezanim uz obrazovanje i zapošljavanje. Ovo je pitanje postalo glavno društveno pitanje kojemu želi pomoći japanska dizajnerska tvrtka Nendo s uređajem pod nazivom ViXion.

 Nendo Vixion (5) Izvor: Nendo / Ferrari / Profimedia

Iako okviri naočala izgledaju poput slušalica s igrama za virtualnu stvarnost, naočale bi trebale biti nada za mnoge osobe koje ne vide dobro te imaju oštećenje vida. Nosivi uređaj (wearable device) dizajniran je za rješavanje dva problema osoba sa slabim vidom - za povećanje perifernog vidnog polja osoba s problemima s perifernim vidom ili noćnom sljepoćom koristi se objektiv kamere.

ViXion ima objektiv kamere smješten u sredini okvira te se koristi za snimanje fotografija. Fotografije se zatim obrađuju velikom brzinom kako bi im se povećala svjetlina i kontrast do razine koju lako može vidjeti korisnik s noćnim sljepoćom.

 Nendo Vixion (3) Izvor: Nendo / Ferrari / Profimedia

Slika se zatim projicira na poluprozirni zrcalni zaslon ispred korisnika. Nositelj ovih naočala također se može prebacivati između crno-bijelog vida, crno-bijele inverzije te boja s visokim kontrastom kako bi se sve prilagodilo osobnim vizualnim potrebama.

Jedan način povećava svjetlinu na unaprijed određenoj razini, a drugi automatski prilagođava slike po segmentima za upotrebu u akvarijima ili pri gledanju ekrana kina. Slike snimljene kamerom mogu se poslati na pametni telefon putem Bluetootha, što korisniku omogućuje daljinsko kretanje kroz upute, pomoć pri natpisima koji se inače teško čitaju, a pomoći će i pri brizi o djeci.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI