KORISNA PRIMJENA VIRTUALNE STVARNOSTI: Za oboljele od agorafobije | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

KORISNA PRIMJENA VIRTUALNE STVARNOSTI: Za oboljele od agorafobije

Autor Igor Martić

Virtualni trener pomaže u spajanju dva svijeta

 HTC Vive naočale virtualna stvarnost.jpg Izvor: gameChange / OCAP / Ferrari / Profimedia

Agorafobija je strah od boravka vani. Ljudi koji boluju od ove bolesti mogu koristiti tretman uz naočale virtualne stvarnosti, a rezultati pokazuju uspješno liječenje.

Kod revolucionarne upotrebe tehnologije virtualne stvarnosti pacijenti stavljaju naočale na glavu. Tijekom nošenja na glavi prikazuju im se prizori kao što su trgovine i prometne ulice po kojima bi se obično bojali hodati.

 Virtual reality (3).jpg Izvor: gameChange / OCAP / Ferrari / Profimedia

Pri tome ih vodi virtualni trener koji pojašnjava svijet i pomaže u savladavanju straha od izlaska iz svojih domova. Osim što ih se izvodi van u svijet, a da to ne čine u fizičkom obliku, nema potrebe za terapeutom iz stvarnog života, što znači da liječenje može doseći mnogo više pacijenata.

U najvećem ikad kliničkom ispitivanju VR-a za mentalno zdravlje, objavljenom u The Lancet Psychiatry, pokazalo se da automatizirana terapija dobro djeluje za pacijente s dijagnozom psihoze. Najveću korist imali su oni s najizazovnijim psihičkim problemima.

 Virtual reality (4).jpg Izvor: gameChange / OCAP / Ferrari / Profimedia

VR program naziva se gameChange i razvio ga je tim s više partnera sa sveučilišnih, zdravstvenih i industrijskih stručnjaka. To je uključivalo OxfordVR, spinout tvrtku s prestižnog britanskog Sveučilišta Oxford koja je stvorila impresivnu tehnologiju.

Istraživanje je usmjereno na problem koji je uobičajen kod osoba s dijagnozom psihoze: intenzivan strah od boravka vani u svakodnevnim situacijama.

 Virtual reality (2).jpg Izvor: gameChange / OCAP / Ferrari / Profimedia

 Virtual reality (1).jpg Izvor: DZIANIS VASILYEU / Panthermedia / Profimedia

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI