ZAŠTITA OD ZRAČENJA: Kroz 4 koraka do vlastite sigurnosti | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

NUKLEARNE ELEKTRANE

ZAŠTITA OD ZRAČENJA: Kroz 4 koraka do vlastite sigurnosti

Autor Krunoslav Ćosić
Autor Krunoslav Ćosić

Donosimo praktične savjete za građane, što raditi kako bi zaštitili sebe i svoje obitelji u slučaju radiološke nesreće

Izvor: Profimedia

U Hrvatskoj ne postoje nuklearne elektrane, ali u susjednim zemljama postoje dvije i to vrlo blizu, NE Krško u Sloveniji koja je od državne granice udaljena 10,5 km i NE Pakš u Mađarskoj na 70,1 km od državne granice.

Prenosimo savjete Ureda za upravljanje u hitnim situacijama te Državnog zavoda za zaštitu od zračenja.

Svaki stanovnik Zemlje izložen je ionizirajućem zračenju, od prirodnih i umjetnih izvora ionizirajućeg zračenja. Prirodno ionizirajuće zračenje čine zračenje radioaktivnih elemenata iz tla i svemira. Umjetni izvori ionizirajućeg zračenja koriste se ponajviše u medicini, industriji i istraživačkoj djelatnosti. Radioaktivni materijal može doći u okoliš iz nuklearnih elektrana i iz drugih postrojenja i ustanova koje koriste radioaktivne tvari.

Iako su nuklearne elektrane projektirane kako bi bile sigurne za okoliš, ipak postoji mogućnost da se dogodi incident koji bi mogao rezultirati ispuštanjem radioaktivnog materijala u okoliš. Postupanje s radioaktivnim tvarima regulirano je propisima i pod strogim je nadzorom nadležnih institucija.

LOGO;ILLUSTRATION;NUCLEAR ENERGY;INTERIOR VIEW;NULL;NUCLEAR POWER PLANT;TOPSHOTS;industrial accident;nuclear accident;accident;disaster and accident;EU;SLOVENIA;NUCLEAR;ALERT;category_code_dis Izvor: Profimedia

U slučaju nesreće u kojoj je ispušten radioaktivni materijal u okoliš javnost će promtno informirati nadležne institucije preko sredstava javnog informiranja, a građani će dobiti upute kako da se učinkovito zaštite. Može se provesti i evakuacija stanovništva odnosno hitno preseljenje iz ugroženog područja, a proglašava ju gradonačelnik.

Neke od mogućih mjera zaštite koje će se provesti u tom slučaju, ovisno o intenzitetu zračenja, jesu zaklanjanje, odnosno upućivanje stanovništva da se skloni u zatvorene prostore - stanovi i prostorije u stambenim zgradama i obiteljskim kućama, podrumski prostori ili pak skloništa koja su posebno projektirana u tu svrhu.

Jodna profilaksa, odnosno zasićenje štitne žlijezde stabilnim jodom također je mjera koja se provodi kako bi se spriječio unos radioaktivnog joda - svrha je zasićenja štitnjače stabilnim jodom, čime se sprječava taloženje radioaktivnog joda. Zaštita, ako je proglašena, provodi se jednostavno, i to konzumiranjem propisane količine tableta stabilnog joda.

Ako dođe do radiološke nesreće u području na kojem živite, važno je ne konzumirati vodu iz otvorenih izvora i mlijeko porijeklom iz ugroženog područja dok nadležne institucije ne daju odobrenje. Svježe prehrambene proizvode porijeklom iz ugroženog područja treba konzumirati prema uputama nadležnih institucija.

COVID-19;novel coronavirus;2019-nCoV;pneumonia;pandemic;disease;infection;outbreak;epidemic;disinfection;chemical protection;suit;protective gear;category_code_soi Izvor: Profimedia

Zaklanjanje u vlastitom stanu ili kući:
• Zatvorite sva vrata i prozore
• Postavite vlažne ručnike na otvore i ispod vrata
• Uključite radio kako biste imali najnovije informacije
• Ne prozračujte i ne napuštajte prostor u kojem ste se zaštitili dok ne dobijete informaciju da je opasnost prošla
• Ne konzumirajte vodu i mlijeko porijeklom iz ugroženog područja
• Svježe prehrambene proizvode porijeklom iz ugroženog područja konzumirajte prema uputama nadležnih institucija
• Ostanite u zaštićenim prostorijama dok ne dobijete upute da je sigurno napustiti ih
• Sklonite se u prostoriju koja ima najmanje prozora i vrata
• Isključite sve ventilacijske sustave (grijanje ili klima uređaje)
• Ako ste bili na otvorenome kad je došlo do radiološkog incidenta i smatrate da ste bili izloženi radioaktivnom materijalu, čim prije se sklonite u zatvoren prostor, svucite svu odjeću te je ostavite u plastičnu vreću koju morate dobro zatvoriti. Ako postoji mogućnost, otuširajte se toplom vodom i operite se sapunom. Kad izađete iz kontaminiranog područja, obavijestite medicinsko osoblje da ste možda bili izloženi radiološkom materijalu. Također predajte im vrećicu s kontaminiranom odjećom
• Ostanite mirni te pozorno slušajte nove upute i informacije nadležnih službi.

Najnovije

Mobilnost