TELEFONOM ILI E-MAILOM: Što učiniti ako ste bliski kontakt osobe oboljele od COVID-19? | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

SAMOIZOLACIJA

TELEFONOM ILI E-MAILOM: Što učiniti ako ste bliski kontakt osobe oboljele od COVID-19?

Autor Krunoslav Ćosić
Autor Krunoslav Ćosić

Ukoliko je netko od vaših ukućana, prijatelja ili kolega s posla pozitivan na COVID-19, morat ćete u samoizolaciju

Izvor: Shutterstock

U tom slučaju obavezno ostanite kod kuće i fizički se izolirajte od svojih ukućana. Zatim putem telefona ili e-maila o tome obavijestite svojeg izabranog liječnika (npr. ako su preopterećene telefonske linije, ako je vikend i vaš liječnik ne radi i sl.).

Vaš će liječnik uzeti osnovne podatke o oboljeloj osobi s COVID-19 čiji ste bliski kontakt radi provjere (uvidom u informatički sustav ili direktnim kontaktiranjem epidemiologa) i po potrebi otvoriti bolovanje.

U karanteni (samoizolaciji) ostanite 10 dana od zadnjeg kontakta s oboljelom osobom, pri čemu se dan kada ste zadnji put bili u kontaktu računa kao nulti dan, a sljedeći dan je prvi dan karantene. Npr. ako ste sa oboljelom osobom bili u kontaktu 5. ožujka, zadnji dan karantene je 15. ožujka te 16. ožujka možete nastaviti sa svojim uobičajenim svakodnevnim aktivnostima (posao, škola i dr.) pod uvjetom da tijekom karantene/ samoizolacije niste razvili nikakve simptome bolesti.

Ako ste zaposleni u sustavu zdravstva ili socijalne skrbi (Domovi za starije i nemoćne), iz HZJZ-a savjetuju da odmah obavijestite svojeg poslodavca, odnosno nadležni COVID-19 tim ustanove u kojoj radite, o tome da ste bili u kontaktu za zaraznom osobom te da morate u karantenu na 10 dana.

Najnovije

Mobilnost