FLASTER SA SENZOROM: Prati stupanj zatezanja kože oko rane i njezinu temperaturu | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

FLASTER SA SENZOROM: Prati stupanj zatezanja kože oko rane i njezinu temperaturu

Za sada su flasteri u fazi testiranja, a procjenjuje se da bi se u ljekarnama širom svijeta mogli pojaviti kroz dvije godine

 Izvor: Best group

Za običnu ranu na tijelu uzet ćete obični flaster i zalijepiti ga. Nakon što rana zaraste, skinut ćete flaster i to je to. Ali, ako se ne radi o običnoj rani i posjekotini koje će relativno brzo zarasti, postoje specifične teže rane poput dekubitusa i različitih tipova čireva kod kojih dolazi do pucanja kože.

U takvim situacija potrebni su pametni flasteri koji uz senzore prate parametre rane, a zatim se informacije putem NFC veze šalju na pametni telefon i kompatibilnu mobilnu aplikaciju. Automatski to znači i rjeđe posjete liječniku, bolju kontrolu rane te brži oporavak.

 Izvor: Best group

Znanstvenici iz Grupe za savitljivu elektroniku i senzore (BEST – Bendable Electronics and Sensing Technologies group) sa Sveučilišta u Glazgowu, inače najvećem škotskom gradu i trećem najvećem gradu u Velikoj Britaniji, već nekoliko godina istražuju flastere, a rezultat njihovog rada je pametni kompresijski flaster koji, za sada, još uvijek nema zvaničan naziv.

Flaster ima savitljivi senzor koji prati stupanj zatezanja kože oko rane i njezinu temperaturu, što su ključni parametri pri zacjeljivanju spomenutih dugotrajnih rana. Pored ubrzavanja zacjeljivanja teških rana, ovaj će flaster olakšati život osobama s dišnim problemima, bilo da se radi o kroničnim problemima kao što je astma ili pak aktualni Covid-19.

Mjerenjem zategnutosti kože na prsnom košu mogu se otkriti nepravilnosti pri disanju dok je povišena temperatura znak infekcije.

 Izvor: Best group

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Najnovije

Mobilnost