ZA BOLJU KONCENTRACIJU: Mjerenjem kvalitete zraka do boljih uvjeta za djecu | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

ZA BOLJU KONCENTRACIJU: Mjerenjem kvalitete zraka do boljih uvjeta za djecu

Autor Krunoslav Ćosić

Djeca u dubrovačkim dječjim vrtićima i osnovnim školama od sada će imati kvalitetniji zrak zahvaljujući pametnim mjernim instrumentima postavljenim unutar obrazovnih ustanova

  Izvor: Hrvatski Telekom

Istraživanja pokazuju da djeca u odgojno-obrazovnim ustanovama nakon dužeg vremena provedenog u zatvorenim prostorima gube koncentraciju. Istovremeno, istraživanja su pokazala i snažnu korelaciju između razine kvalitete zraka i brzine prijenosa različitih zaraznih bolesti.

U vremenu pandemije koronavirusa izuzetno je bitno provjetravati prostorije i paziti na kvalitetu zraka, iako bismo o tome u svim životnim uvjetima trebali razmišljati. Zahvaljujući mjernim instrumentima moguće je u realnom vremenu pratiti kvalitetu zraka, a 120 takvih uređaja postavljeno je u dubrovačke dječje vrtiće i osnovne škole.

  Izvor: Hrvatski Telekom

Mjerne instrumente su, zahvaljujući projektu tvrtki Hrvatski Telekom i Smart Sense dobila djeca u odgojno-obrazovnim ustanovama na području grada Dubrovnika te je to najveći takav projekt realiziran u Hrvatskoj.

U tri osnovne škole (OŠ Lapad, OŠ Ivan Gundulić i OŠ Marin Držić) te u pet vrtića (Ciciban, Izviđač, Kono, Pile i Pile 2) na području grada Dubrovnika postavljenih 120 Smart Sense AirQ Indoor uređaja sa senzorima za mjerenje razine CO2, temperature i relativne vlažnosti (vlage u zraku) osigurat će kontinuirano poboljšanje kvalitete života malih Dubrovčana.

Pametni uređaji povezani su modernom NB-IoT tehnologijom. Na ovaj način, odgovorne osobe mogu pravovremeno reagirati na eventualne promjene u kvaliteti zraka i prozračiti prostorije kako bi djeca imala najbolje uvjete za sigurno i zdravo obrazovanje.

Dubrovnik ovime postaje grad „otporan“ na globalne klimatske, ekonomske, društvene i institucionalne ugroze. Postavljanje senzora provodi Dubrovačka razvojna agencija (DURA), a projekt je samo jedan od brojnih pametnih inicijativa u sklopu projekta Pametnog grada Dubrovnika.